MAGYAR PÜNKÖSDI EGYHÁZ


Elérhetőség:
Cím: 1143 Budapest, Gizella u. 37
Telefon: (1) 251-6987
Fax: (1) 422-0516
E-mail: info@epk.hu 
Honlap: www.epk.hu

Az ún. pünkösdista tanítások Amerikába kivándorolt magyarok révén kerültek hazánkba, akik közül többen kapcsolatba kerültek az amerikai pünkösdi ébredéssel. 1928-ban „Magyarországi Istengyülekezetek" név alatt tartották első konferenciájukat. A két világháború között több más kisegyházzal együtt a pünkösdi gyülekezetek istentiszteleteit is betiltották ekkor, ettől kezdve a második világháború végéig a pünkösdi gyülekezetek evangélikus, baptista és metodista egyházak védelme alatt működtek.

1947 óta bejegyzett egyházként létezett, a gyülekezetek különböző felekezethez tartoztak (Evangéliumi Pünkösdi Egyház, Evangéliumi Keresztyén Gyülekezetek, Őskeresztény Felekezet). 1962-ben e különböző pünkösdi felekezetek egyesüléséből jött létre az Evangéliumi Pünkösdi Közösség. Az egyház 2011. évi országos közgyűlése névváltoztatásról határozott, a felekezet neve ettől kezdve Magyar Pünkösdi Egyház.

A pünkösdiek lélekszáma Magyarországon a népszámlálási adatok szerint alig éri el az 8500 főt. A tanítás és a hitélet egyedüli zsinórmértékéül a Szentírást ismerik el, hitvallásuk az Egyetemes Pünkösdi Hitvallás.


Több mint 100 gyülekezete van, a gyülekezetek élén a presbiterekből és diakónusokból álló vezetőség, valamint a lelkipásztor áll. A körzetek vezetőségét az azt alkotó gyülekezetek vezetősége és a misszióállomások vezetői választják meg. A körzetek élén elnökök, míg a gyülekezetek élén a lelkészek és a presbiterek állnak. Legmagasabb döntéshozó testülete az Országos Közgyűlés, az adminisztrációs és szervezési feladatokat pedig az Országos Titkárság látja el.

A lelki szolgálatra készülők a Pünkösdi Teológiai Főiskolán szerezhetnek lelkészi és hitoktatói oklevelet. Az egyház és gyülekezetei több szociális intézményt, valamint konferenciatelepet működtetnek. Fontosabb intézményei a Hajnalcsillag Rehabilitációs Otthon és a „Vóta Kastély”.

Teológiai könyvek leginkább a Pünkösdi Teológiai Főiskolán, míg egyéb kiadványok az Élő Víz Irodalmi Alapítvány gondozásában jelennek meg. Fontosabb folyóiratai az Élő Víz és a Pünkösd ma.

A Magyar Pünkösdi Egyház tagja több hazai és nemzetközi szervezetnek, többek között az Európai Pünkösdi Közösségnek, a Magyar Bibliatársulatnak (MBT), a Magyar Evangéliumi Szövetségnek (Aliansz) és az Evangéliumi Szabadegyházak Szövetségének (ESZSZÖV).