MAGYARORSZÁGI KERESZTYÉN TESTVÉRGYÜLEKEZET


Elérhetőség:
Cím: 1066 Budapest, Ó u. 16

Telefon: (1) 311-5860 
Fax: (1) 275-0197






A keresztyén testvérgyülekezetek történelmi protestáns nézeteket valló evangéliumi gyülekezetek. Keletkezésük Angliába és Írországba az 1800-as évek elejére nyúlik vissza, felismerve azt, hogy minden keresztyén hívő ember Jézus Krisztus egyetemes eklézsiájához tartozik, felekezeti hovatartozásától függetlenül. Egyszemélyi egyházelnökük, nincsen, minden gyülekezet közvetlenül Jézus Krisztusnak felelős.

A testvérgyülekezetek szigorú belső szabályok alapján élik az életüket, csak saját egyházuk tagjaival vállalva közösséget. Valójában nem egy gyülekezet, vagy egyház, hanem testvérgyülekezetek laza szövetsége. Minden gyülekezet önálló, vezetőit maga választja. Ők maguk kezdettől azt akarják kifejezni, hogy egyedül Krisztushoz tartoznak, és nem felekezetet szándékoznak létrehozni. Hitük alapja kizárólagosan a Biblia.

A Gyülekezet Magyarországon a két világháború között vert gyökeret, és sok próbát kellett kiállnia. Bár államilag nem tiltották be, de tagjait üldözték, összejöveteleiket megtiltották.


A Magyarországi Keresztyén Testvérgyülekezetek tagjainak lélekszáma alig néhány száz. Ők tizenhat gyülekezetben élnek, amelyek élén a vénekből álló vezetőség áll. 

A lelki szolgálatra készülők általában nem kapnak külön teológiai képzést. Az egyház kiadványait az Evangéliumi Kiadó jelenteti meg, folyóiratai a Vetés és Aratás és az Élő Gyülekezetek. 

A Magyarországi Keresztyén Testvérgyülekezetek részt vesz a Magyar Bibliatársulat (MBT) munkájában.