KERESZTÉNY ADVENT KÖZÖSSÉG

Elérhetőség: 
Cím: 1121 Budapest, Remete út 16/a.
Telefon/Fax: (1) 391-0205
E-mail: titkarsag@kerak.hu
Honlap: www.kerak.hu

A Keresztény Advent Közösség a Magyarországi H.N. Adventista Egyházból kivált gyülekezeteinek szövetségeként jött létre. A Közösség önmagát a hetednapi adventista világközösség részének vallja, ám annak – történelmi okból – szervezetileg jelenleg nem része.

A hetvenes években egy hitbeli tiltakozást követően hat lelkész és mintegy ezer gyülekezeti tag kényszerült arra, hogy a pártállami megosztó egyházpolitika következményeként hitéletét és szolgálatát a H. N. Adventista Egyház Magyarországi Unióján kívül gyakorolja. Kilépéssel tiltakoztak a Szentírás hitelvei ellen vétkező vezetőik ellen, és szorgalmazták egyházuk biblikus megújítását, valamint az államszervektől való függetlenséget. Azóta több kísérlet is történt a helyzet rendezésére, ám ezek nem jártak sikerrel.



Az ún. Egervári-csoport 1989-ben alapította megy hivatalosan új egyházát, Keresztény Advent Közösség (KERAK) néven. A Közösség saját bevallása szerint kizárólag a Biblia alapján, annak utasításai szerint működik. Nem fogad el állami segítséget, kizárólag a hívek adományaiból él, leszámítva a szociális céllal működő intézményeit.

A Közösség taglétszáma jelenleg 1590 fő, amely mintegy nyolcvan gyülekezeti közösségben tart istentiszteletet szombatonként.

A lelki szolgálatra készülők a budapesti Sola Scriptura Teológiai Főiskolán szerezhetnek lelkészi és missziói munkatársi oklevelet. Az egyház és gyülekezetei több oktatási és szociális intézményt működtetnek. Az egyház munkáját több alapítvány is segíti. 

Az egyház kiadványait az Bibliaiskolák Közössége Könyvkiadó jelenteti meg, főbb folyóiratai Az Idők Jelei és a Biblia-Tanulmányok.