MAGYARORSZÁGI BAPTISTA EGYHÁZ


Elérhetőség:
Cím:1068 Budapest, Benczúr u. 31
Levelezési cím:1450 Budapest, Pf. 21.
Telefon: (1) 352-9993
Fax: (1) 352-9707


A baptizmus egy a 16. századi reformáció irányzatát képviselő anabaptisták tanításait felelevenítő és megújító vallási irányzat. Magyarországon ez az egyik legrégebbi, a 19. század közepétől terjedő ún. kisegyházi közösség.

Jelenlegi formájában a baptizmus az újkor szülöttje a 17. század kezdetén indult el Európában. Tanításait Magyarországon Johann Gerhardt Oncken (1800-1884) és Rottmayer János (1818-1901) a Biblia-Társulat munkatársa kezdte el hirdetni. Hamarosan lelkes követőik akadtak, akik a Tiszántúlon és Erdélyben munkálkodtak. Missziói tevékenységük a századforduló táján fokozódott, amikor számos gyülekezetet hoztak létre, amelyek hamarosan egyházszervezetté formálódtak.

A baptista hit alapja kizárólagosan a Szentírás, valamint a Baptista Hitvallomás és az Ócsai Hitvallás.


A baptisták lélekszáma Magyarországon a legutóbbi népszámlálási adatok szerint mintegy húszezer fő. Területileg a legtöbben a Tiszántúlon, illetve az ország középső és északi megyéiben élnek.

A közel 300 gyülekezet hat egyházkerületben él. A kerületek élén elnökök, míg a gyülekezetek élén a lelkészek és a presbiterek állnak. Az adminisztrációs és szervezési feladatokat az Országos Központi Iroda látja el.

A lelki szolgálatra készülők a budapesti Baptista Teológiai Akadémián szerezhetnek lelkészi, valamint hittantanári, missziói munkatársi és kántori oklevelet. Az egyház és gyülekezetei több oktatási intézményt és szociális intézményt, valamint konferencia- és missziói telepet működtetnek. Fontosabb intézményei a Magyar Baptista Szeretetszolgálat és a Tahi Missziós Centrum.

Az egyház kiadványait a Baptista Kiadó jelenteti meg, fontosabb folyóiratai a Békehírnök és a Szolgatárs.

A Magyarországi Baptista Egyház az alábbi hazai és nemzetközi szervezetek munkájában vesz részt: Baptista Világszövetség, Egyházak Világtanácsa, Európai Baptista Szövetség, valamint Magyar Baptisták Világszövetsége, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), Magyar Bibliatársulat (MBT), Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Evangéliumi Szabadegyházak Szövetsége (ESZSZÖV).