MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIKUS EGYHÁZ


Elérhetőség:
Cím:1085 Budapest, Üllői út 24.
Levelezési cím:1450 Budapest, Pf. 21.
Telefon: (1) 486-3547
Fax: (1) 317-5290




A Magyarországi Evangélikus Egyház létrejötte a 16. századi nyugat-európai reformációig nyúlik vissza. Eleinte hazánkban Luther tanai kezdtek terjedni, de hamarosan népszerűvé váltak Kálvin és Zwingli nézetei is, olyannyira, hogy néhány év elteltével a reformáció hívei már zömmel a Kálvin-féle tanítást követték. Az 1560-as években végül a német és a svájci reformáció hívei Magyarországon is két külön egyházzá alakultak.

Az itteni evangélikusság (lutheránusság) etnikai szempontból három részre tagolódott: kezdetben szinte egyenlő arányban voltak közöttük magyarok, németek és szlovákok. Ez az arány később némileg módosult. Területileg a legtöbben a Dunántúlon, illetve az ország északi és keleti megyéiben élnek.

Az evangélikus egyház tanításának mértéke elsősorban a Biblia, valamint tíz hitvallási irat, amelyek együtt alkotják az ún. Konkordia Könyvet. Ezek a hitvallási iratok az alábbiak: Apostoli Hitvallás, Nicea-Konstantinápolyi Hitvallás, Athanaziosz-i Hitvallás, Ágostai Hitvallás, Az Ágostai Hitvallás Apológiája, Luther Kis Kátéja, Luther Nagy Kátéja, Luther Márton Schmalkaldeni Cikkei, Melanchton Értekezése a pápa hatalmáról és elsőségéről, valamint az Egyességi Irat (Forumla Concordiae).


A legutóbbi magyarországi népszámláláskor a teljes lakosság mintegy 3%-a vallotta magát evangélikusnak. A valamivel kevesebb, mint 250 gyülekezet három egyházkerületben, illetve 17 egyházmegyében él. Az egyházkerületek élén püspökök állnak világi elnöktársaikkal, az egyházkerületi felügyelőkkel. Az egyházkerületi szinthez hasonlóan, az egyházmegyék élén az esperes és az egyházmegyei felügyelő, míg az egyházközségek élén a lelkész és a gyülekezeti felügyelő áll. Működik még a Protestáns Tábori Püspökség, amelynek élén váltja egymást egy-egy református, illetve evangélikus püspök. Az adminisztrációs és szervezési feladatokat az Országos Iroda látja el.

A lelkészi hivatásra készülők a Budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen szerezhetnek teológus-lelkészi, valamint hittantanári, katechéta-lelkipásztori munkatársi és kántori oklevelet. Az egyház és gyülekezetei számos oktatási intézményt, diakóniai és szociális intézményt, valamint konferencia- és missziói központot működtetnek.

Az egyház kiadványait a Luther Kiadó jelenteti meg, fontosabb folyóiratai: Evangélikus Élet, Evangélikus Közlöny, Credo és Lelkipásztor.

A Magyarországi Evangélikus Egyház a következő fontosabb ökumenikus, nemzetközi vagy határontúli szervezetek munkájában vesz részt: Evangélikus Világszövetség, Egyházak Világtanácsa, Európai Egyházak Konferenciája, illetve Magyar Evangélikus Konferencia, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), Magyar Bibliatársulat (MBT), Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz).