MAGYARORSZÁGI METODISTA EGYHÁZ

Elérhetőség: 
Cím:1032 Budapest, Kiscelli u. 73
Telefon: (1) 250-1536
Fax: (1) 250-1849





A metodista egyház a 18. században jött létre az anglikán egyházon belüli vallási-megújulási mozgalomként. A szegények és elesettek felkarolásával sokakban felébresztette a társadalmi szolidaritás és felelősségvállalás gondolatát. A metodista mozgalom csak később, a körülmények kényszerítő hatására vált ki az anglikán egyházból.


Magyarországon 1898 óta van jelen a metodista egyház, az első metodista prédikátor, Robert Möller Ausztriából érkezett a soknemzetiségű Bácska német közösségeinek meghívására. A fővárosban 1905-ben indult meg a metodista misszió Otto Melle közreműködésével. A Budapesten működő gyülekezet a trianoni békeszerződést követően Magyarország egyetlen metodista közössége maradt. A két világháború utáni ébredések nyomán azonban az egyház szolgálata országosan kiterjedt, így napjainkra 11 körzetben mintegy 40 gyülekezeti helyen láthat el rendszeres szolgálatot.

A metodisták lélekszáma Magyarországon a népszámlálási adatok szerint alig éri el az 1500 főt. Területileg a legtöbben az ország középső, keleti és dél-nyugati megyéiben élnek. A tanítás és a hitélet egyedüli zsinórmértékéül a Szentírást ismerik el, hitvallásuk a Metodista Hitvallás.

A rendszerváltás előtt az egyházból kivált egy csoport, amely 1981-ben megalapította a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget

A lelki szolgálatra készülők különböző teológiai fakultásokon szerezhetnek lelkészi oklevelet. Az egyház és gyülekezetei két szociális intézményt, valamint egy konferenciatelepet működtetnek.

Az egyház kiadványait a Metodista Kiadó jelenteti meg, fontosabb folyóiratai a Metodista és a MIX.

A Magyarországi Metodista Egyház több hazai és nemzetközi szervezetek munkájában vesz részt, mint pl. a Metodista Világszövetség, az Egyházak Világtanácsa, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), a Magyar Bibliatársulat (MBT), a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és az Evangéliumi Szabadegyházak Szövetsége (ESZSZÖV).