MAGYARORSZÁGI H.N. ADVENTISTA EGYHÁZ


Elérhetőség:
Cím: 2119 Pécel, Ráday u. 12
Telefon: (28) 547-360
Fax: (28) 452-229
E-mail: titkarsag@adventista.hu 
Honlap: www.adventista.hu

 

A felekezet egy amerikai felekezetközi ébredés gyümölcse, a millenarista mozgalomból indult ki. Magyarországon az első missziói kezdeményezés a lengyel katolikus papból adventistává lett misszionárius, Michael B. Czechowsky (1818-1876) nevéhez kötődik, aki 1869-ben tevékenykedett hazánkban. Őt a német származású Louis Richard Condardi (1856-1939) követte, akinek munkája nyomán olyan tagok csatlakoztak a közösséghez, akik magyarra fordították az adventista irodalom termékeit.

Mivel a közösség gyorsan növekedett, az adventista világszervezet 1898-ban Magyarországra küldte Huenergardt F. János (1875-1955) lelkészt, aki megszervezte az egyházat. Mivel a korabeli törvények nem tették lehetővé az egyház bejegyzését, az adventisták vallásos egyesületként működtek 1957-ig, amikor az egyházügyi kormányzat hivatalosan is elismerte egyházi létüket.

Az adventisták (népszerű néven: szombatisták) a Bibliát tartják hitük egyedüli alapjának, és bizonyos alapvető hittételeket a Szentírás tanításának tartanak. Hitvallásuk a Hetednapi Adventista Egyház 28 hitelve.

Az egyház lélekszáma Magyarországon a legutóbbi népszámlálási adatok szerint mintegy 4500 fő. Területileg a legtöbben a Tiszántúlon, illetve az ország középső és délnyugati megyéiben élnek.

A valamivel több, mint 110 gyülekezet két egyházterületen él. A területek élén elnökök, míg a gyülekezetek élén a lelkészek állnak. Az adminisztrációs és szervezési feladatokat az Országos Központ látja el.

A lelki szolgálatra készülők a péceli Adventista Teológiai Akadémián szerezhetnek lelkészi, valamint hittantanári, missziói munkatársi és kántori oklevelet. Az egyház és gyülekezetei több oktatási és szociális intézményt, valamint konferenciatelepet működtetnek. Fontosabb intézményeinek egyike az Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány (a nemzetközi ADRA segélyszervezet magyar ága).

Az egyház kiadványait az Advent Kiadó jelenteti meg, főbb folyóiratai az Advent Info és a Boldog Élet.

A Magyarországi H.N. Adventista Egyház több nemzetközi és hazai szervezet munkájában vesz részt, mint pl. az Adventista Világszövetség, a
Transzeurópai Divízió, vagy a Magyar Bibliatársulat (MBT).